torstai 31. lokakuuta 2013

Torstai on toivoa täynnä

Vihdoin edistystä agiloinnissa! Oma nokka tukossa mietin jo jättäisinkö illan agitreenit väliin, mutta onneksi en. Lähdettiin rennolla asenteella liikkeelle, ajattelin, että tehdään sen verran kuin itse jaksan. Rata lähtikin rullaamaan ihan kivasti, ja mokailut oli aika pieniä. Loppuun vedettiin nollana koko rata läpi, Sysi teki tosi hyvin hommia! :)

Illan ratapiirros alla.


Ja videotodisteet treeneistä.. 


keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Flyball-treeneissä

Lauantaina päästiin Sysin kanssa ekoihin flyball treeneihin. Ollaan aiemmin kokeiltu kerran seuran toimintapäivässä flyballia, mutta silloin vain kokeiltiin pallon kuljettamista hyppyesteiden välistä ja laatikon kosketusta tassulla, niin, että telineen lataaja antaa/heittää pallon koiralle. Nyt aloitettiin koneen kosketuksella, Sysi meinasi tarjota ensin kaikkia mahdollisia temppuja, joten muistuteltiin kosketusalustalla boksin koskemista. Se toimi, ja kovin montaa toistoa ei tarvittu siihen, että Sysi tajusi boksin idean ja lähti hyvin hakemaan palloa :) Sitten pidennettiin matkaa hyppyesteiden taakse, no, eihän se noin kokeneelle agilitykoiralle ollut juttu eikä mikään, ja kasvatti vaan intoa. Päästiin tekemään lähetyksiä jo täydeltä matkalta, neljän hypyn takaa, Sysi (ja minä) oltiin molemmat ihan innoissaan :D Tosi hienoa oli huomata, miten vahva ajatus Sysillä on jo valmiiksi siitä, että esteitä ei ohiteta. Pallo lensi koneesta sen verran oikeaan sivuun, että suorin linja olisi ollut ohi ekasta esteestä, mutta Sysi korjasi reitin ihan itse ja suoritti myös ensimmäisen hypyn. Onneksi meillä on vielä monta treenikertaa edessä!

Illalla olikin sitten agitreenien vuoro. Jusu radalla Sysin kanssa, rata alla. Vähän jouduttiin tiivistämään hallin kapeuden vuoksi. No problems, hyvin se noidenkin tiimityö toimii :)



Viikonloppuna sain valmiiksi yhden ompeluprojektin, mun vanhalle kuoritakille uusi elämä Sysin sadetakkina.
Ihan helpoin materiaali ei toi takin kangas ollut, mutta oon tosi tyytyväinen lopputulokseen! :) Monta yksityiskohtaa sain äidin neuvoilla näkymään, on ripustuslenkkiä, säilytyspussia, heijastinta ja säädettävät jalkalenkit. 



lauantai 26. lokakuuta 2013

Torstain tuplat

Torstain treenirupeama aloitettiin Sysin agitreeneillä.


Alkua hinkattiin, esteitä 3-6.  Löysäilyä ja turhia mokailuja taas, ajoitus pielessä jne. Pienellä prässäämisellä mut saatiin kuitenkin paremmin ruotuun ja tehtiin tosi hyviäkin pätkiä. Persjätöt (5,12) radalla toimi hienosti, kunhan vaan ohjasin ajoissa. Muutamaan otteeseen sorruin yliohjaamaan takaakiertoa esteellä 6, jolloin Sysi lipsahti takana olevaan putkeen. 22 kokeiltiin vastakäännöstä, mutta ei ollut paras mahdollinen, niin palkkailtiin hyvästä niistosta. 

Agitreenien verkkailujen jälkeen jatkettiin tokoilemaan. Sysin kanssa tehtiin kokeenomainen paikkamakuu+luoksepäästävyys kolmen koiran rivissä keskellä. Luoksepäästävyys erinomainen. Paikkamakuun aika oli 2 min, ja menin piiloon koirasta katsottuna lähes kohtisuoraan vasemmalle. Itse makuu oli hyvä, Sysi oli tarkkana kuin porkkana, katse koko ajan mua kohti, mutta hyvällä fiiliksellä. Sen jälkeen parit juoksutarkastustreenit koira vapaana. Itse liikkeistä tehtiin seuraamista, ja keskityttiin täykkärin katsomiseen. Hieman loivemmalla käännöksellä meni hyvin, mutta todettiin, että heti kun käännyn tosi tiukasti, ei Sysi pysy perässä, vaan aukeaa hieman. Saatiin tosi hyviä vinkkejä sen treenaamiseen. Ja mulle muistutus siitä, että en vaadi liikoja, vaan annan rauhassa Sysin oppia oikean liikeradan. Testailtiin tätä imuttamalla, ja sehän rupesi tuntumaan tosi hyvältä. Sen jälkeen oli Vireen vuoro. Tehtiin seuraamista imuttamalla, ja lihapullan lisäksi meinasi mun sormetkin mennä samalla.... Laastaria ei onneksi tarvittu, ja ehkä mäkin opin pitämään namia kädessä oikealla tavalla :) Seuraamisen lisäksi tehtiin luoksetulo minä juosten pois ja appari piti pennun pannasta kiinni, ja vauhdilla lähti perään. Lopuksi leikittiin kentällä, ja Vireen osuus oli siinä. 

Illan treeneistä jäi niin hyvä mieli, ja tokoinnostus rupesi kasvamaan.. Mä olen niin iloinen siitä, että Sysin kanssa saadaan treenata agilitya ihan huipun kouluttajan kanssa, joka jaksaa prässätä ja tsempata, ja että meidän ryhmästä löytyy verkkalenkeille kavereita, joiden kanssa purkaa mieleen tulleita asioita. Tokossa saatiin hyvän seuran ja hyvän mielen lisäksi kaivattua ravistelua ja uusia näkökulmia kouluttamiseen. Ei muuta voi sanoa kuin iso kiitos kaikille meidän ihanille treenikavereille! Opittu on jo paljon, mutta toivottavasti kehitys jatkuu samaan malliin tulevaisuudessakin :)

maanantai 21. lokakuuta 2013

Minitottikset

Illalla käytiin vielä vähän tottistelemassa viereisen koulun kentällä (valaistu!!). Sysin kanssa aloitettiin seuraamisella. Vihjeasennosta lähti tarjoamaan haukkua heti, ja seuraamisen asenne oli kohdillaan. Täykkärissä teki tosi hyvin takaosalla töitä, mutta etuosa lähti peruutukseen mukaan ja asento väljeni. Pienellä hihnapakotteella korjasi hyvin, ja vihdoin musta tuntuu, että meidän täyskäännökset rupeaa näyttämään siltä kuin haluaisin, vaikka paljon työtä on vielä edessä :) Nopeudenmuutoksissa oli hyvin messissä, ja häiriötä lisättiin Jusun ja Vireen lähellä pyörimällä. Sen jälkeen jäävät kertaalleen läpi, maahanmeno oli tosi hyvä, nopea ja kyynärpäät laski maahan asti heti. Istuminen hyvä, seisominen ihan hyvä, voisi olla napakampi, vaikka ei askelia otakaan. Kaikki asennot heti ekalla oikein, varmasti ja ripeästi, ihanaa! Seuraavana nouto kilon kapulalla, kokonaisuus oli tosi hyvä, odotti rauhassa, lähti vauhdilla, nosti hyvin, palautti laukalla ja luovutus oli älyttömän hyvä, suora asento edessä, rauhallinen, tiukka ote kapulasta, yhtään ei mälvännyt. Loppuun eteenmeno, palkan vienti juosten, virittelyt ensin. Siitä perusasentoon, kontaktin vaatiminen ja pari askelta seuraamista ja lähetys - super! Eteenmenon ajatus rupeaa olemaan Sysille niin selvä, että seuraavana voitaisiinkin lisätä viivettä palkanviennin jälkeen, ja viedä vaikka jo ennen noutoa palkka valmiiksi. Tosi hyvällä fiiliksellä lähdettiin kotiin, oon niin tyytyväinen Sysin keskittymiseen ja asenteeseen, se halusi niin kovasti tehdä töitä mun kanssa, ja mun passiivisuus kasvatti sen aktiivisuutta ja yrittämistä ja nostatti sitä lisää :) Lisää tälläisiä treenejä, kiitos!

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Agia x 2

Torstaina mun ja Sysin agitreenit. Maijun suunnittelemaa rataa tehtiin. Sai juosta :)


Kakkoselle pakkovalssi, kolmonen twistillä, vitosputkeen takaleikka, kutoselle poispäinkäännös. Takaaleikkaus hypylle 11, ja kepeillevienti irroten puomilta, leieröiden 9 hyppy, keppien toiselle puolelle ja pakkovalssilla vastaanotto. Keppien jälkeen valssi, lähetys aalle ja putken vasemmalta puolelta lähetys putkeen. 22 hypylle valssi. 

Olin ihan varma, että kolmosen takaakiertoon lähetyksessä Sysi irtoo takana olevaan putkeen, mutta eipä mennyt kertaakaan, kun en liioitellut lähetystä, super! 6 hypyllä aluksi sujui hyvin, sitten olin vähän hukassa rytmityksen kanssa, ja Sysi kääntyi vasemmalle pari kertaa. Se on se kun luulee, että on kiire, eikä meinaa malttaa rytmittää. Keppien sisäänmenossa pakkovalssin haltuunotto ei ollut kovin hyvä, Sysi luki kontaktilta niin vahvasti hyppyä 23, että lipsahteli tuon tuosta sinne. Helpotettiin ja palkattiin haltuunotosta. Vikalla vedolla kuitenkin tajusin, että tila on niin tiukka, että jos sanon lähtöluvaksi "tule", en ehdi sanomaan haltuunottokäskyä "tähän" riittävän ajoissa. Heti kun jätin tule-käskyn pois, ja suoraan otin haltuun, no problems, hyvä haltuunotto ja hienot kepit. Oivalluksen hetkiä :D Sitä fibaa lukuunottamatta vika veto nollalla läpi. 18 hypyn takaakierrossa en meinannut uskaltaa lähteä ajoissa alta pois, muutaman kerran siinä tuli rima alas. Betonijalat.. 

Lauantaina olikin taas Jusun vuoro tehdä rataa Sysin kanssa. Rata alla, hyppy nro 20 jätettiin pois tilanpuutteen takia. Ohjausvalinnat oli hieman erilaiset kuin mitä olisin itse tehnyt, mutta hyvin Jusu sai homman toimimaan ja vikalla vedolla meni koko rata läpi yhdellä rimanpudotuksella. Sysi oli ihan liekeissä!


Tänään aamulla ihmettelin missä Sysi on, kun sitä ei näkynyt. Toista väsytti vielä.. 


Vire sai perjantaina toiset rokotuksensa. Paino 12,5 kg ja on edelleen aivan ihana. Kulkee monessa menossa mukana ja vauhti kasvaa. Tällä viikolla on painittu veljen kanssa, käyty metsälenkeillä, hallilla syömässä namia, harjoiteltu yksinoloa ilman Sysiä, kyläilty ja tavattu uusia koirakavereita :)


tiistai 15. lokakuuta 2013

Varusteholistin päiväkirja, osa 1

Vihdoin ja viimein pääsin testaamaan uutta vetovyötäni! Reipas vuosi sitten ostin ekan vetovyön ja joustavan remmin Vipstoren kautta, hinnan perusteella edullisimman, kun kovia vaatimuksia ei sille ollut. Vyö itsessään on ihan hyvä, leveä pehmuste, hyvin säätövaraa. Kävelylenkeillä varmasti ihan käypä. Materiaali ei kuitenkaan oikein sovi mun lenkkivaatteiden kanssa, on liukas ja lähtee nousemaan, ja on hyvin ärsyttävää kiskoa sitä koko ajan alemmas, alaselän kipeytyessä, jos se on ylempänä. Mukana tullut joustava remmi oli hyvin köykäinen, eikä kovin montaa kuukautta kestänytkään, ennen kuin napsahti poikki. Siis ompeleet piti, mutta itse naru katkesi... Tilalle hankin huomattavasti järeämmän liinan Zero DC:ltä. Saman sarjan valjailla (Zeron Faster) täydennettiin settiä, kun ruvettiin nostamaan lenkkien vauhtia. Käytiin vähän aikaa sitten tutustumassa koiraurheilu.fi-kaupan uuteen myymälään, ja sieltä ostin haaveilemani jalkalenkillisen vetovyön, sekin Zeron malli. Tässä tapauksessa panostus kannatti, vyö on ihan älyttömän hyvä vanhaan verrattuna, ja hyvin kohtuuhintainen verrattuna esim. Mustissa ja Mirrissä tarjolla oleviin. Kokeilulenkeillä säädöt sai helposti kohdilleen, joten kyllä nyt kelpaa lenkkeillä :)


Viimeisimmät omat askartelut tuli autoon. Siskon kanssa tehtiin retkipatjasta ja parista koirien täkistä lämpöalustat. Patjoille tehtiin sopiva päällinen, joka taittuu niin pitkälle reunojen yli, että pentu ei saa retkipatjaa kaivettua silputtavaksi. Isoäidiltä saadut belgitarratkin pääsi käyttöön, nyt on auto tuunattu kunnon belgibiiliksi ;)


Alelaarin viimeiset löydöt vielä esittelyyn - tämäkin siis täyttä käyttötavaraa, voiko muka koirilla olla liikaa pantoja?


tiistai 8. lokakuuta 2013

Talvikausi, welcome!


Talvikausi pyörähti meillä käyntiin, ja sitä myötä alkoi myös agilityn viikkotreenit Sysin kanssa. Talvi saadaan treenata tosi kivassa ryhmässä huippukoutsin ohjauksessa ihan joka viikko, loistohomma :) Otettiin lisätreeniksi oma hallivuoro, joten talvi siis treenataan säännöllisesti. Toko meillä on ollut vähän tauolla nyt kesän jälkeen, ja sitä jatketaan kevyesti talven aikana. Uutena hupilajina ilmoitin meidät Sysin kanssa ATD:n järkkäämälle flyball-kurssille, aika kivaa lähteä kokeilemaan jotain tosi erilaista lajia. Muutama viikko joudutaan kuitenkin odottamaan kurssin alkamista.

Torstaina siis talven ekat agitreenit. Tehtiin rataa, ja löysin rantein olin liikenteessä - mistä ihmeestä saisin itelleni sen saman asenteen kun koiralla jo on... Oikein ärsyttää millaista hipsuttelua toi meno on. Tuntuu tosin hankalalta saada sellaista kunnon menoa ja meininkiä tuolla hallissa, kun estevälit on joka tapauksessa tosi lyhyet, eikä kiire meinaa tulla, vaikka kuinka hipsuttelisi vaan. Tämä ei tietystikään vaikuta ohjauksen oikea-aikaisuuteen, vaan ohjaus on silti ihan yhtä myöhässä. Ois ihan kiva päästä tekemään kisamittaistakin rataa muuallakin kuin kisoissa, mutta eipä voi mitään. 

Alla ratapiirros ja videoklippi vikasta vedosta.

(c) Sanni Husso



Lauantaina omalla vuorolla olikin sitten Jusun vuoro treenata meidän koiria, mä sain toimia apparina. Vire pääsi opettelemaan namialustalle menemistä ja muutaman kerran teki putken. Sysin kanssa käytiin läpi vähän tekniikkaa, ensin alla olevan radan mallilla, ja sitten eri muunnelmilla. Niistosokkarit, saksalaiset jne meni hyvin, ja lopuksi palkkailtiin hyvästä ennakoivasta valssista. Tää on meidän kompastuskivi Sysin kanssa, kuten myös muut kauempana tehtävät käännökset. Takaakiertojen kautta tekee kaukaakin hyviä käännöksiä, mutta kuten tosta torstain treenivideostakin näkyy, niin linjat levähtää kun lähettää. Näitä ruvetaan nyt talven aikana hiomaan eli back to basics ja käännöstreeniä käännöstreenin perään. Oli taas tosi kiva huomata, että treenatessa Sysi toimii ihan yhtä hyvin niin mun kuin Jusunkin kanssa. Hyvä treeni, parempi mieli!


Nyt on kaivettu koirien heijastinliivit esiin ja heijastinpötkylät kiinnitetty remmeihin. Viime Porvoon käynnin heräteostokset, silikoniset vilkkuvalot tytöille, on otettu käyttöön, ja varsin toimiviksi todettu. Hyvin on pysynyt pennun pannassa ja Sysin remmissä kiinni, tosin vasta muutama päivän ne on käytössä olleet. Sadekeliä ei vielä ole osunut kohdalle, joten katsotaan kuinka hyvin kestää. 

Viikonloppuna lähdetään seuraamaan Tuusulaan belgien rotumestaruuskisoja IPO:ssa ja mondioringissä. Niin siistiä!!