sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Kisapäivä

Tänään tehtiin kisareissu Hyvinkäälle, kaksi agilityrataa ja hyppyrata. Treenitauon jälkeen vauhtia oli enemmän kuin osasin odottaa, ja molemmilta agilityradoilta tuloksina hyllyt. Fiilis ekan radan jälkeen oli surkea, ensimmäinen virhe tuli keppien sisäänmenosta, koiralla oli suora linja ja osaa kepit tosi hyvin, mutta virhe tuli ja sen jälkeen kaikki tsemppi radalla hävisi. Keinu sujui hyvin, puomille ja aalle hidasti, mutta ei malttanut pysähtyä, ja jotenkin hämmennyin tästä itse niin, että en edes palauttanut takaisin. Loppurata meni hölkytellessä.

Tokalla radalla ajatus toimi, ja kun lähti aalta, palautin takaisin. Oma ohjaus on silti myöhässä ja hetkittäin hukassa. Kaksi rimanpudotusta mua vähän ihmetyttää, koska Sysi ei yleensä ikinä pudottele. Näillä radoilla huomaa sen, että kisoissa oon koko ajan viemässä ja saattamassa joka paikkaan, ja kontakteillekin tulen viereen vahtimaan, vaikka treeneissä en yleensä ikinä tee niin. Ei ihmekään, että en ehdi, kun en lähetä ja luota koiraan.

Vikalle hyppärille tsempattiin, ja tuloksena oli nolla voitolla. Tähänkin radalle mahtui pitkiä kaarroksia ja ohjausvirheitä, ja hyvin huomaa kuinka vauhti kasvaa kun koira tietää minne mennä. Noissa käännöksissä ei ole edes kunnolla yritystä. Kuuluttajan mukaan taisi olla tämän päivän maksi-1:sten kaikkien kolmen startin ainoa puhdas rata. Ja nolla on aina nolla, tästä radasta jäi hyvä mieli, ja koiralla oli hauskaa :)


keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Suunnitelmia

Nyt on ilmoittautumiset lähetetty sekä belgiyhdistyksen tokoleirille huhtikuussa, että pk-leirille elokuussa, jee!

Maanantaina tokoiltiin ATD:n ryhmässä. Ohjatusti käytiin jääviä läpi. Maahanmeno oli vähän hidas. Seisominen oli tosi hyvä, stopin jälkeen pitää varmasti kaikki neljä tassua paikallaan. Istumista ollaan tehty vasta vähän, ja se sujui yllättävän hyvin. Ensimmäinen toisto tehtiin käden kanssa ohjaten, superhyvä. Sitten kokeiltiin jättää käsi pois, mutta käänsin itse päätä nähdäkseni, ja Sysi tulkitsi sitä käännökseksi vasemmalle ja istui vinoon. Heti kun katse oli itsellä eteen, hyvin sujui. Taas sama neuvo, luota koiraan, kyllä se osaa.. :) Ja kyllähän se osaakin, estehyppy meni tosi hyvin. Nyt kun jätettiin namit pois seisomisen palkkauksesta, jäi pieni steppaus heti pois. Seuraamista tehtiin myös, kasikuviota ja pientä ympyrää, vahvistin kädellä ja namilla, jotta takaosa sijoittuisi paremmin. Käden avulla Sysi piti paikkansa tosi hyvin. Paikallamakuuta pari lyhyttä pätkää, makuusta perusasentoon nousu toimi heti ensimmäisellä sivu-käskyllä. Lopuksi otin muutaman toiston maahan-istu kaukokäskyjä. Maahanmeno hyvä, ja lelupalkan kanssa nousu istumaan yksi hypähdys, jes! Hyvä treeni, parempi mieli. Huomenna jatketaan tokotreenejä Ojangossa. Agilityn treenaaminen on nyt jäänyt paitsioon kun ollaan keskitytty vain tokoilemaan, sunnuntaina kuitenkin kisataan, joten pitäisiköhän edes vähän käydä muistuttamassa Sysille mitä agiesteet on ennen viikonloppua... ;)

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Lihashuoltoa oppimassa

Tänään osallistuttiin Sysin kanssa koirahierontakurssille. Osallistujista monella oli harrastava koira, joten kurssilla käsiteltiin melko hyvin lihashuoltoa urheilukoiran kannalta. Myös lämmittely/jäähdyttelyrutiineista puhuttiin, ja saatiin hyviä käytännön vinkkejä. Luento-osuuden jälkeen päästiin harjoittelemaan hierontaa oman koiran kanssa. Vaikka samassa tilassa (tosin sermeillä eroteltuna) oli useita koiria, niin Sysi rentoutui niin hyvin, että melkein nukahti. Mukava ja hyödyllinen kurssi, harmiksi ajokeli tänään ei ollut niin mukava. Aamulla päästiin vielä suht ok ajamaan perille, mutta kotiin lähdettäessä auto oli niin lumeen hautautunut, ettei liikahtanutkaan ruudusta. Puolen tunnin lumitöiden jälkeen auraamaan tullut huoltomies tarjosi vetoapua ja pelasti Fordin hangesta. Onneksi oli peräkoukku :) Kotimatkalla nähtiin monta jumiin jäänyttä autoa, ja meidänkin kotiristeyksen tukki auto, joten 20 minuutin matkaan meni melkein puolitoista tuntia.

Noudon opetusta ollaan aloiteltu kotona, nostoja ja kapulan pitämistä. Nostoja ollaan otettu noin metrin päästä, mutta toisi varmasti kauempaakin. Kapulan pitoa ollaan tehty vasta tosi lyhyitä hetkiä. Meidän tokovarusteet lisääntyy myös, nyt saatiin ikean tuomisina muovitötteröt ruutua ja merkkiä varten. 

Terveystulos vielä tältä viikonlopulta, Sysin silmät peilattiin terveiksi :)

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Lisää tokoilua

Lauantai-illan ohjelmassa oli tokotreenit Ojangossa. Nyt päästiin tokoilemaan kentälle, jossa yhdellä seinällä oli peili, ja sehän helpotti koiran seuraamista sitä katsomatta. Paikalla oli monta koirakkoa, joten väistämättä liikkeitä tehtiin melko kylki kyljessä tilan käydessä vähän ahtaaksi. Alkutunnissa tämä vaikutti Sysin keskittymiseen, varsinkin jonkun heittäessä lelun ja leikittäessä palkaksi, mutta melko nopeasti päästiin hyvään vireeseen ja otettiin liikkeitä myös vapaana. Estehypyn opetus jatkuu, ja Sysi lähtee hyvin hyppäämään pelkällä käskyllä, ja pysähtyy aika hyvin käskystä seisomaan, mutta namipalkka esteen yli tai mun lähestyessä saa sen steppaamaan etujaloillaan. Kokeiltiin rauhallista kehumista kun seisoo, ja lelupalkka vasta kun olen palannut luokse, ja lähtenyt liikkeelle pyytäen seuraamaan, ihan vaan pari askelta. Tämä vaikutti toimivan paremmin. Periaatteessa liikkeen osat on Sysille niin tuttuja, että aika helpolla on tämä opetettu.

Sunnuntaina lähdettiin kavereiden kanssa Tiltun koirakolun harkkatokoon. Sysin kanssa osallistuttiin möllitokoon, jossa alokasluokan liikkeet (hieman lyhemmällä paikallaololla) ja liikkeiden välissä saa palkata.
Meidän kokonaispisteiksi tuli 180,5 ja sijoitus oli 3./6. Arvostelulomakkeeseen kirjattiin myös syyt pisteisiin, ja ne myös kehässä kerrottiin.

Pistejakauma:
Luoksepäästävyys  9,5  (väistää hieman)
Paikalla makaaminen   9,5  (ennakoi istumaan nousun)
Seuraaminen kytkettynä 8,5 (koiralla ja ohjaajalla eri tempo)
Seuraaminen taluttimetta  9
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä  8  (kaksoiskäsky perusasentoon nousemisessa)
Luoksetulo  8,5  (käsiohjaus sivulle, epävarma sivulle istuminen)
Seisominen seuraamisen yhteydessä  10
Estehyppy  9,5 (epävarma sivulle istuminen)
Kokonaisvaikutus  9  (yhteinen tempo)

Kokemuksena tämä oli todella hyödyllinen, itse jännitin tosi paljon, ja olin kehässä outo, jäykkä tosikko :)
Sivu-käskyn opetus meillä on vielä vaiheessa, ja sehän näkyi heti monessa liikkeessä. Seuraamisessa kytkettynä meillä ei yhteinen tempo löytynyt, ja pätkittäin liike oli ihan ok, mutta välillä Sysi oli omissa maailmoissa, ja välillä minä. Liike lähti jo alusta vähän pieleen, koska lähdin liikkeelle heti, enkä odottanut sitä pientä hetkeä, jolloin Sysi olisi saanut mahdollisuuden valmistautua ja keskittyä liikkeelle lähtöön. Vapaana liike menikin jo paremmin. Jääviin oon tällä hetkellä hyvin tyytyväinen, ja se varmuus ja luotto siihen, että koira osaa näkyy myös seuraamisessa liikkeen osana.

Tällä hetkellä meidän tavoite saada alokasluokan liikkeet kisavalmiiksi toukokuuhun mennessä vaikuttaa olevan taas askelen lähempänä :)

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Tokoilua

Tiistain tokotteluissa harjoiteltiin Sysin kanssa estehyppyä, liikkeestä maahanmenoa ja seisomista. Estehyppy on melko uusi juttu meille, suoritus oli silti ok. Kuhan itse vaan osaisi ajoittaa palkkauksen ja seiso-käskyn paremmin..

Liikkeestä maahan ja seiso toistot videolla. Maahanmenon seuraamisessa näyttää melkein siltä, että Sysi painaa vasten? Seuraamisesta on tullut tiiviimpää, ja kontakti pysyy aiempaan verrattuna paljon paremmin. Ja taas omaa mokailua, miten voikin olla vaikeaa luottaa koiraan ja pitää katse eteenpäin.. Näissä treeneissä tuli myös esiin kuinka hyvin oon ehdollistanut seuraa käskyn ja heti liikkeelle lähdön, muutaman kerran Sysi nousi seisomaan heti käskyn tullessa. Lisää viivettä siis lähtöön. Liikkeestä seisomista ei olla näin "kisamaisesti" otettu aiemmin, ja nytkin otettiin yksi toisto näin. Tässä tilanteessa siis nyt mennään.


maanantai 6. helmikuuta 2012

Treenipäivä

Viime sunnuntai meillä oli varsinainen treenipäivä, ensin päivällä tokotreenit ja illalla vielä lähdettiin hallille myöhäisillan agilitytreeneihin.

Päivän tokoilut sujui tosi hyvin, treenipaikkana oli Heurekan parkkis, joka toimi myös Lahdentien ketjukolarissa rikkoutuneiden autojen säilytyspaikkana. Tämä toi lisähaasteensa treeniin, koska koko ajan paikalle tuli ihmisiä kävellen ja autolla katsomaan ja kuvaamaan autoja. Näin suuri häiriö oli toisaalta hyvä, koska se selvästi hetkittäin vaikutti suurestikin Sysiin (unohtui katselemaan ja seuraamaan ympäristöä), mutta silti saatiin hyviä suorituksia aikaiseksi. Erityisen tyytyväinen olen seuraamisessa käännöksiin, ja siihen miten kontakti on parantunut viime viikkojen aikana. Lisäksi jäävät liikkeet sujuivat tosi hyvin, maahanmenoa ja seisomista ollaan eniten tehty, nyt kokeiltiin lisäksi liikkeestä istumista, ja sehän toimi :) Myös palkkaus lelun heitolla toimii paremmin, vaikka tokoiltiin ryhmässä, lelun palautus toimi ilman ylimääräisiä kierroksia.

Käytiin vielä lumilenkillä tokoilun jälkeen, ja Sysi pääsi ihanaan flättiseuraan ja peuhaamaan airiksen kanssa.









Sitten lepoa kotona ja kympiksi hallille agilitytreeneihin, joista saatiin videotakin, kiitos Mari!

Treenattiin keppejä, yritän vahvistaa itsenäistä suoritusta etupalkalla, takaaleikkaukset ei vielä jyrkemmissä kulmissa onnistu ilman palkkaa edessä. Keppikulman Sysi hakee tosi hyvin sekä suljetussa, että avokulmassa, vaikka kulma olisikin jyrkkä. Rata oli valmiiksi rakennettu kun mentiin hallille, joten muut ohjauskuviot sovellettiin paikanpäällä. Erityisen tyytyväinen oon ihmisnuolen onnistumiseen, ja haastavammatkin takaakierrot rupeaa sujumaan. Myös irtoamisessa huomaa miten Sysin radanlukutaito on kehittynyt. Ohjauksessa olisi parannettavaa, tuntuu, että oon koko ajan ihan viime tipassa, joten ennakointia, ennakointia... ;)


perjantai 3. helmikuuta 2012

Tauko ohi!

Pitkäksi venähtänyt päivitystauko saa nyt päättyä  :)
Treenattu ja kisattu on tässä tauon aikana, mutta blogin päivitys tai treenipäiväkirja pitäminen ei oikein ole sujunut. Seuraava tavoite onkin tehdä Sysille suunnitelmallisempia treenejä, varsinkin agilityssa, ja pitää edes jonkinlaista treenipäiväkirjaa. 

Ensimmäistä treenivideota sitten, agitreenit marraskuulta.



Tähän tilanteeseen verrattuna Sysistä on tullut kiihkeämpi radalla & estevarmuus on parantunut. Tänään lähdetään vielä hallille myöhäisillan agilitytreeneihin, ja sunnuntaina seuraavat tottistreenit  :)